Novembris Audriņu pagasta bibliotēkā

Sakarā ar to, ka Latvijā tika izsludināta ārkārtas situācija un noteikti jauni COVID-19 izplatības ierobežojumi, izmaiņas skāra arī pasākumu organizēšanas jomu visos kultūras un izklaides centros. Tika atcelti visi pasākumi, kuri paredz cilvēku pulcēšanos. Arī Audriņu pagasta bibliotēka ieviesa izmaiņas savā darbā. Masu pasākumu vietā tika organizētas dažādas tematiskās izstādes, kuras iedzīvotāji varēja apmeklēt individuāli vai savas mājsaimniecības ietvaros.

Visa mēneša garumā lietotājiem tika piedāvāta iespēja iepazīties ar aforismu meistara, pasaules slavena rakstnieka Marka Tvena daiļradi un izvēlieties lasīšanai kādu no autora grāmatām. Neskatoties uz to, ka slavenajam literātam atzīmējām 185. jubileju, viņa māksla ir aktuāla arī šodien. Ar lielu aizrautību pieaugušie un bērni lasa “Toma Sojera piedzīvojumus”, kur ar smalku humoru un dziļu bērnu dvēseles izpratni mākslinieciski aprakstīti mazā ķipara piedzīvojumi. Autora sapņi par taisnīgumu un vienlīdzību sabiedrībā, humānismu atklāsies lasītajiem atrodami garajā stāstā “Princis un ubaga zēns”. Vēl vienā romānā, kur autors vēlreiz atgriezās savā bērnībā, pārdomā, pēta un analīzē visjaukāko vecumposmu cilvēka dzīvē, “Haklberija Fina piedzīvojumi”, vērīgs lasītājs saskatīs nopietnu attieksmi pret dzīvi un dziļus pārdzīvojumus. Aprakstītās grāmatas, ka arī citus šī autora daiļdarbus var paņemt lasīšanai Audriņu pagasta bibliotēkā gan krievu, gan latviešu valodā.

Novembrī bibliotēkas individuālai apmeklēšanai bija pieejama izstāde, kas ir veltīta Latvijas dzimšanas dienai “Adu cimdus, košus rakstus…”. Piedāvājām gūt īstu estētisko baudu, apskatot ar rokām adītus krāsainus dūrainus. Katrs cimdu pāris ir neatkārojams meistardarbs, turklāt cimdu adīšana mūsdienās ir ļoti reta nodarbe, tieši tāpēc daudzi apmeklētāji augsti novērtēja izstādi un apbrīnoja adītājas mākslu. Vērts piebilst, ka rokdarbniecei Janīnai šogad palika 92 gadi un viņa ir tikai par 10 gadiem ir jaunāka nekā mūsu valsts.

Katru gadu vistumšākajā laikā vairākās pasaules bibliotēkās vienlaicīgi iedegas sveces un notiek kopīgie grāmatu lasījumi Ziemeļvalstu literatūras nedēļas ietvaros. Šogad tādi lasījumi nav iespējami. Audriņu pagasta bibliotēka aizvietoja tos ar izstādi “Ziemeļvalstis pasaulē”, kurā tika piedāvāti tematiskie materiāli par Ziemeļvalstīm. Tomēr katram lietotājam ir iespēja izvēlēties lasīšanai kādu grāmatu no bibliotēkas krājuma un tuvāk iepazīt Dānijas, Islandes, Norvēģijas un Zviedrijas autoru daiļradi.

Novembrī Audriņu pagasta bibliotēka iegādājās arī jaunās grāmatas. Savu lasāmvielu vēsajiem, drūmajiem rudens un ziemas vakariem atradīs dažādu literatūras žanru cienītāji. Jauni detektīvi, mīlas romāni, psiholoģiskās teorijas un pētījumi, bērnu literatūra gaida savu lasītāju.

Audriņu pagasta bibliotēka atgādina par lielisko iespēju lasīt grāmatas elektroniski. Autorizācijas datus (lietotājvārdu un paroli) var saņemt bibliotēkā vai arī attālināti, sazinoties telefoniski un pa e-pastu ar bibliotēkas vadītāju.

Audriņu pagasta bibliotēka novēl visiem gaišus svētkus ģimenes lokā. Sargājiet sevi un apkārtējos!

 

Audriņu pagasta bibliotēkas vadītāja Oksana Brokāne