Iedzīvotājiem ir pienākums pareizi apsaimniekot atkritumus

Rēzeknes novada pašvaldības 2010. gada 19. augusta saistošie noteikumi Nr.38 „Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā” nosaka, ka ikviens nekustamā īpašuma īpašnieks, valdītājs vai lietotājs, kā arī dzīvojamo māju apsaimniekotājs ir uzskatāms par atkritumu radītāju novada teritorijā un ir atbildīgs par radīto atkritumu apsaimniekošanu, tajā skaitā līguma noslēgšanu ar atkritumu apsaimniekotāju.

Atbildība

Diemžēl vēl joprojām daudzi Audriņu pagasta iedzīvotāji atkritumus izmet savā pagalmā vai ceļmalā. Sākot ar šo gadu, pagasta pārvalde un atbildīgās institūcijas stingri vērsīsies pret šādu praksi. Par šādu rīcību Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz sodu no 70 līdz 700 euro (58.pants). Ja mājas vai dzīvokļa īpašnieks nevar uzrādīt līgumu, kas noslēgts ar atkritumu apsaimniekotāju ALAAS vai Audriņu pagasta pārvaldi, ir paredzēts sods no 70 līdz 700 euro (75.pants).

Izeja no situācijas

Tāpat kā jebkurā civilizētā valstī, atkritumus ir jānodod tam paredzētās izgāztuvēs, un par to ir atbildīgs katrs pagasta iedzīvotājs. Tādēļ aicinam visus pagasta iedzīvotājus noslēgt līgumus par atkritumu apsaimniekošanu. Līgumus var noslēgt SIA “ALAAS”, Zilupes ielā 50, tel. 64607673, vai Audriņu pagasta pārvaldē, tel.64628241.

Izmaksas

Iedzīvotājiem Audriņu un Krupu ciemos tiek piedāvāta centralizēta atkritumu izvešana par maksu EUR 0,81 no dzīvoklī dzīvojošā cilvēka. Pārējiem pagasta iedzīvotājiem jāizmanto SIA ALAAS pakalpojumi, ar kuriem var iepazīties mājas lapā www.alaas.lv vai telefoniski  64607673. Noslēdzot līgumu, tiek atvest zaļais ALAAS atkritumu konteiners, kura izmaksas ir sākot no euro 3,84/mēnesī. Iedzīvotājiem attālākās vietās iespējams iegādāties speciālos atkritumu maisus, kurus piepilda un novieto pie atkritumu šķirošanas laukuma Audriņu ciemā. To izmaksas ir euro 1,72 par maisu.

Šķiroto atkritumu savākšanas bez maksas

Daļu sadzīves atkritumu, piemēram, papīru, var sadedzināt mājas krāsnī. Papīru, kartonu, plastmasas dzērienu pudeles, stikla pudeles un logu stiklu, alus bundžas var bez maksas atstāt Audriņu ciema atkritumu šķirošanas laukumā (pie vecās katlu mājas). Šie šķirotie atkritumi tiek izvesti bez maksas.  Jo vairāk atkritumu tiks nogādāti šķirošanas laukumā, jo tukšāki kļūs kopējie nešķiroto sadzīves atkritumu konteineri, un būs mazāki izdevumi par atkritumu izvešanu. No šķirotajiem plastmasas atkritumiem tiek ražotas plēves, logu rāmji, paklāji, drenāžas caurules, puķu podi un citas noderīgas lietas, ietaupot izejvielas un padarot dabu tīrāku.

Labs piemērs

Audriņu pagasta pārvalde izsaka pateicību Lielās Puderovas iedzīvotājiem un Ņikitam Žuikovam par iniciatīvu. Šeit 4 māju iedzīvotāji noslēdza līgumu ar ALAAS un uzstādīja 0,77 kub.m atkritumu konteineru. Atkritumu izvešanas izmaksas iedzīvotāji sedz kopīgi.